Sestava:
97,2% K2S2O5, beli kristalni prah-E224. Je konzervans in antioksidant. V vinu razvije antimikrobično dejavnost polifenolov proti nezaželeni mikroflori, ima antioksidacijski učinek na oksidirajoče encime. 1 g kalijevega metabisulfita razvije približno 0,5 g SO2.
Uporaba:
Za pripravo kisa, sadnih napitkov, suhega in kandiranega sadja, sadnih likerjev, marmelad, sadnih sokov in sirupov, vina, mošta.
Doziranje v enologiji:
Zelo šibko žveplanje 3 g/hl
Šibko žveplanje 5 g/hl
Srednje žveplanje 10 g/hl
Močno žveplanje 15 g/hl
Zelo močno žveplanje 20 g/hl
Način uporabe:
Izdelek raztopimo v vinu in tekočino dobro premešamo. Hraniti na suhem, ker je izdelek občutljiv na vlago.
Kalijev metabisulfit razvije v vinu in moštu za približno 50% svoje teže SO2. Z dodatkom 10 g kalijevega metabisulfita k 100 l, se dvigne novo SO2 za približno 50 mg/l. Uporaba v enološke namene.
Delovanje:
Pospešuje čiščenje moštov in vin, raztaplja polifenole, antioksidacijsko deluje na oksidacijske encime, znižuje kisline, protiseptično deluje na neželene bakterije, deluje antioksidacijsko. Sredstvo raztopiti v manjši količini vode in dodati maso, ki jo tretiramo.